lauantai toukokuu 24, 2014

TALOTURVALLISUUSKURSSI

Osallistuin Asuinkiinteistön turvallisuushenkilöstön peruskurssille  lauantaina 24.5.2014 klo 9 – 18 Laajasalon Pataruumassa. Teoriapuolen kurssittajana toimi Helsingin pelastuslaitokselta Kaci Bourdache ja alkusammustusharjoituksen vetivät Laajasalon VPK:n edustajat.

 

IMG_2870

IMG_2900

IMG_2901-2

IMG_2902

IMG_2879

IMG_2894

 

 

 

Paula lähetti aiheesta: koti ja lähialueet, lauantai toukokuu 24, 2014, klo 22:08
Avainsanat: , , , ,

SIVUN ALKUUN

sunnuntai huhtikuu 20, 2014

VUORILAHDEN KALLIOT

Laajasalon eteläosassa  Vuorilahdenniemen korkeilta ja jyrkkärinteisiltä kallioilta avautuu mitä mahtavin näkymä merelle Santahaminan, Suomenlinnan ja keskustan ja Tahvonlahden suuntaan.  Kuvauspäivänä sää oli kevään lämpimin ja aurinkoisin ja taivas hohti sinisenä.

 

IMG_1431

 

Aurinkoa kohti kuvatessani käytin laajakulman pienintä aukkoa f22, ja sillä sekä aurinko että meressä kimalteleva auringonsilta muuttuivat tähdiksi.

IMG_1423

 

Kalliolla kasvaa sekä kuivettuneita keloja että voimakkaitten merituulten karaisemia hyvinvoivia puita.

IMG_1461

 

Höyryvanat jälkeensä jättänyt lentokone eteni niin nopeasti, että hädin tuskin ehdin tarkentaa ennen sen siirtymistä seuraavaan oksiston aukkoon.

IMG_1470

 

Näkymä kohti Tahvonlahtea.

IMG_1491

 

IMG_1496

 

Sinivalkoinen kevään kukkija ihastutti alueella sijaisevan Gesellius, Lindgren & Saarinen -arkkitehtikolmikon suunnitteleman jugendtyylisen  Villa Wuorion pihalla.

IMG_1516

 

Paju pörröili kevätasussa.

IMG_1523

 

Kotiin palatessamme kävimme kahvilla viherpeukaloisen tuttavan maaparvekkeella. Hämmästelin, miten vahvaksi köynnöskasvi oli vuosien varrella kasvanut. Taloremontin vuoksi köynnökset jouduttiin katkaisemaan, mutta onneksi hauska kiemurainen runko oli saanut jäädä koristamaan ritilää.

IMG_1534

 

Paula lähetti aiheesta: koti ja lähialueet, sunnuntai huhtikuu 20, 2014, klo 23:26
Avainsanat: , , , ,

SIVUN ALKUUN

lauantai huhtikuu 19, 2014

SAMMAKOITTEN PÄÄSIÄISKIVAA

Pääsiäislauantaina piipahdin tervehtimään sammakoita Tahvonlahden pohjukkaan. Viime vuonna tähän aikaan olisin ollut aikaisin liikkeellä, mutta nyt kevät oli alkanut niin aikaisin, että suurin osa sammakoitten kevätkarkeloista on jo ohi; kutua lillui rantavedet täynnä, vain muutama kyltymätön uros oli enää ”sillä mielellä”.

Vajaakennoisella järkkärillä olisi saavuttanut 200-millisellä paljon kapeamman kuvakulman, mutta toisaalta täyskennoinen antaa enemmän rajausvaraa. Yritin mennä niin lähelle vesirajaa kuin kalliolla pystyin. Sammakot sukelsivat heti, kun vähänkään muutin kameran asentoa, joten kädet jo tärisivät odotuksesta sammakoitten pulpahtaessa uudelleen näkyviin.

IMG_1335-2

 

IMG_1272

 

Tämä komea rupinen veitikka kömpi esiin muutaman metrin päästä rannasta matalasta lehtien peittämästä kuopasta – kaiketi se heräsi termoskahvimme tuoksuun. Heitin vatsalleni kalliolle saadakseni itsekin sammakkoperspektiivin. Harmi etten ehtinyt vaihtaa asetuksiin Ai Servoa, koska joka kerta ehdittyäni takentaa sammakko harppasi eteenpäin. Ja koska sammakko oli juuri ja juuri lähimmän tarkennusetäisyyden päässä, minun piti vatsallani ryömiä taaksepäin oksaisella kalliolla aina sammakon hypyn verran. Sammakko hyppi minua nopeammin, joten kuvat jäi muutamaan otokseen. En edes pussata ehtinyt, ties minkälainen potentiaalinen prinssi hänessä piili…

IMG_1285

IMG_1311

Suuri osa sammakoista lymyili tiheässä kaislikossa josta kuului komea kurnutus. Välillä piti oikein kuulostella, oliko jossain moottorisahat äänessä.

IMG_1359

 

Kaksi pikkuista sisiliskoa vipelsi ruohikossa ja puun kaarnalla. Niillä oli tosi hyvä suojaväri, kun paikallaan olevaa liskoa ei millään puolentoista metrinkään päästä hevin erottanut. Liskoissa käytin liian isoa aukkoa, enkä saanut päätä tarpeeksi teräväksi. Yritin kyllä silmään tarkentaa, mutten osunut kuin selkään.

IMG_1366-2

 

Takaisin tullessa Vuorilahden rannalla lojui valokuvauksellisia karahkoja.

IMG_1395

 

IMG_1376

Lisää kurnuttajia täällä.

Paula lähetti aiheesta: koti ja lähialueet, lauantai huhtikuu 19, 2014, klo 15:37
Avainsanat: , , ,

SIVUN ALKUUN

torstai huhtikuu 17, 2014

SORSIA KATSOMASSA

Tamperelaisvieraitteni kanssa kävimme katsomassa meren rantaa ja sorsia. Muutama viikko sitten sorsia oli vielä toistakymmentä, nyt vain kolme sorsaa tuli tervehtimään. Lokkeja muutama yksilö ja yksi kanadanhanhi. Joutsenpari lienee jo pesänrakennuspuuhissa läheisellä luodolla.

Sorsat tulivat syömään leipää kolmivuotiaan pikkuvieraani kädestä. Vaikka en sorsien syöttämistä kannatakaan, lapsen ilo eläimen kohtaamisesta on tärkeämpi asia.

IMG_1179

 

Toisella sorsalla lienee valkohöyhenisyyttä nimenomaan pullan syömisen tuloksena?

IMG_1224

 

Sorsan pääsulissa toistuvat kaikki lempivärini.

IMG_1234

 

IMG_1172

 

Kanadanhanhi vai valkoposkihanhi? Taitaa olla ensin mainittu, koska valkoinen alue on vain leuan alla; valkoposkihanhella myös otsa ja silmien ympärystä on valkoinen.

IMG_1196

Paula lähetti aiheesta: koti ja lähialueet, torstai huhtikuu 17, 2014, klo 16:00
Avainsanat: , ,

SIVUN ALKUUN

lauantai marraskuu 16, 2013

VUORILAHDEN MARRASKUUTA

Pitkästä aikaa sain itseni liikkeelle luontoa kuvaamaan. Kaksi aurinkoista päivää peräkkäin, joista jälkimmäisen iltapäivästä jo auringon ollessa melko matalalla suuntasin ensin Vuorilahden Hevossalmen puoleiseen metsikköön.

 

IMG_7148

 

IMG_6994

 

Ihastuin jo viime reissulla pieneen hentoon kasviin, jossa syksyn tässä vaiheessa on enää ohut varsi ja sen päässä sinertävä pallo, joka on pinnaltaan huokoinen ja rakenteeltaan muistuttaa jalkapalloa. Yritin päästä kuvaamaan palloa vastavaloon, että saisin kuvaan syksyisen iltapäivän lämpöä. Metsässä oli jo melko hämärää ja saadakseni edes pallon jokseenkin teräväksi piti 100-millisellä makrolla kuvata melko korkeilla ISO-arvoilla.

IMG_7121

 

IMG_7198

 

Filmiaikaan tarvittiin objektiivin nokalle tähtisuodatin, jos haluttiin voimakkaat valopisteet tähtimäisiksi. Nyt digikamera tekee sen ilman suodattimia. Tahvonlahden metsikön taakse laskeutumassa oleva aurinko kimalsi meren pintaan ja loi runsaan tähtisateen.

IMG_7079

 

Paula lähetti aiheesta: koti ja lähialueet, maisema, metsäluonto, lauantai marraskuu 16, 2013, klo 21:49
Avainsanat: , , ,

SIVUN ALKUUN

perjantai elokuu 3, 2012

ELOKUUN TÄYSIKUU II

Viime yönä taivas oli täysin kirkas, eikä kuutamo saanut dramatiikkaa. Tänä iltana virittelin saman laitteiston kuin eilen. Nyt taivaalla liikkui repaleisiä tummia pilviä, ajoittain peittäen kuun kokonaan, ajoittain kuu paljastui ja valaisi pilvet ympärillään aavemaisiksi.

Kuvat otin heti puolen yön jälkeen, kun kuu oli Jollaksen yllä. Kuu on tässä kuin muhkeaviiksinen kalju pappa.

Aurinko ja kuu? No ei, vaan tuo punertava piste oikealla on linssiheijastuma.

Paula lähetti aiheesta: koti ja lähialueet, maisema, perjantai elokuu 3, 2012, klo 02:00
Avainsanat: , , ,

SIVUN ALKUUN

torstai elokuu 2, 2012

ELOKUUN TÄYSIKUU

Ennen puoltayötä taivas oli musta ja pilvetön, elokuun ensimmäisen päivän paljas kuu möllötti taivaalla Jollaksen suunnassa. Virittelin kamerani matalamman kolmijalkani kuulapäähän ja asettelin parvekkeen pöydälle, kamerassa oli 70 – 200mm zoomitele. Pienemmän kennon vanhempi digijärkkärini olisi antanut kuun isompana, mutta toisaalta 5DII on vähemmillä kohinoillaan parempi yökuviin. Kokeilin monia eri aukko-, aika- ja herkkyysyhdistelmiä. Monta tuli täysin mustia, yhtä monta paloi puhki ainakin kuun osalta, monessa pitemmän ajan kuvassa kuu venähti soikioksi.

Puolilta öin muutamia ihmisiä kulki pihassa ja vastapäätä talossa oltiin hereillä. Hmhh.. alkaakohan naapurustossa kulkea juoruja, että nyt se ruohikoissa koppakuoriaisten perässä konttaava muija on alkanut stalkata ihmisten elämää jollain isolla kiikarilla…

Vuorokausi vaihtuu, ja me kuuhullut valvomme (no tällä kertaa en ulvonut..) kuun seurana, tässä kello on jo 4:41 ja kuu on Santahaminan yllä.

Parvekkeen orvokit tekevät seuraa.

Kello on 5:15,  aurinko on heräilemässä haalistaen taivaan ja kuun.

Kuu ja Suomenlinnan majakka-kirkko piirileikissä puun takana. Muutama vuosi sitten pihapuumme oli hentoisempi ja näkymä  Suomenlinnaan oli suorempi. Nyt pitää kurottaa pitkälle kolmannen kerroksen parvekkeen kaiteen yli saadakseen kirkon etsimeen. Nytkin piti odottaa hetkeä, jolloin tuuli taivutti koivun vasemmalle.

Aamuaurinko yltää jo valaisemaan Suomenlinnan puitten latvat.

On aamu, kuuhullu voi käydä katsomaan muutaman unenpätkän.

Paula lähetti aiheesta: koti ja lähialueet, maisema, torstai elokuu 2, 2012, klo 06:51
Avainsanat: , , ,

SIVUN ALKUUN

sunnuntai heinäkuu 29, 2012

HELLEPÄIVÄ

Tänä vuonna kesä osui tälle päivälle :-)) Jo aamulla kun aukaisin parvekkeen oven, luulin astuneeni saunaan, niin lämpimän kostea ilma löi vasten kasvoja.

Iltapäivällä kävin lähialueilla kuvailemassa ötököitä 100 millin makrolla, jossa oli kolmen loittorenkaan sarja. Lähes tuuleton ilma oli mainio kuvauskeli, koska kasvien lehdet eivät liikkuneet. Siitä huolimatta oli aika vaikea saada oikein tarkentuneita ötökkäkuvia manuaalitarkennuksella, kun syvyyssuunnassa liikettä ei olisi saanut olla milliäkään.

Illan jo pimettyä huomasin taivaalla muhkean pilven, joka vielä hohti valoa. Auringon laskettua saattaa korkealla taivaalla näkyä ns. valaisevia yöpilviä, tämä pilvi tosin oli aika matalalla, joten lieneekö sittenkään sitä lajia. Kaunis se oli joka tapauksessa. Kuukin siellä kurkistelee Santahaminan yllä.

Purkaessani pilvikuvia koneelle alkoi ukkonen jyristä ja muutama salamakin välkkyi. Kiinnitin kameran pikkutelineelle ja asettelin parvekkeen pöydälle. En ole aiemmin salamointia kuvannut, eikä siis ajat ja aukot ole oikein hallussa. Otin aluksi pienellä aukolla ja matalalla isolla, että sain ajan 30 sekunniksi. Välillä kokeilin bulbilla. Ainut salama, joka välähti valotuksen aikana, oli tämä Santahaminan suunnalla ylhäältä suoraan alas iskenyt klo 23.41. Pian sen jälkeen alkoi yhtäkkiä sataa voimakkaasti, tosin sade kesti vain muutaman minuutin.

Sinä lyhyenä aikana, mitä kuvaus kesti, oli olohuoneeseen lennähtänyt monenlaista ötökkää. Heh.. päivällä etsin ötököitä ja nyt haluan päästä niistä eroon… saavat kaikki kiinni saadut koppakuoriaiset ja perhoset ja hämähäkit sanomalehden kulmalla kyydin takaisin parvekkeelle.

Paula lähetti aiheesta: koti ja lähialueet, niittyluonto, sunnuntai heinäkuu 29, 2012, klo 23:59

SIVUN ALKUUN

tiistai kesäkuu 12, 2012

LOKINPOIKASET

Lokin kirkunaan täällä lähellä merta olen tottunut ja jopa pidän siitä, mutta aamulla kiinnitin huomion, kun pihalta kantautui tavallista stressaantuneempi huuto. Lasten leikkitelineen kohdalla hiekassa lokkiemo patisteli kolmea poikasta piiloon.

Kuvasin parvekkeelta pari kuvaa ja sitten ampaisin pihaan. Lokki rääkyi entistä kovemmin  ja sen puolisokin lennähti paikalle keinun päälle riekkumaan. Lähestyin poikasia varovasti, pelkäsin että lokit hyökkäävät kimppuuni tai ainakin alkavat pommittaa.

Pehmoisen pörröiset poikaset marssivat piipittäen ruusupuskaan piiloon.

Hetken kuluttua ne puikahtivat kävelytielle ja pakoon A-talon pihaan vaappuen hauskasti isoissa portaissa.

Loppukeväästä huomasin muutaman kerran lokin lentävän jonnekin katonrajaan. Nähtävästi sen pesä oli siellä ja poikaset joko pudonneet pesästä tai emo tarkoituksella pudottanut lentämistä opettelemaan ja kylmään maailmaan totuttelemaan.

Poikasia ei sen koommin ole näkynyt, mahtoivatko joutua kissan herkuksi.

Paula lähetti aiheesta: koti ja lähialueet, tiistai kesäkuu 12, 2012, klo 11:06
Avainsanat: , ,

SIVUN ALKUUN

lauantai toukokuu 5, 2012

KEVÄTTALKOOT

Talotoimikuntamme järjesti kevään siivoustalkoot vapun jälkeisenä lauantaina.  Yleensä vapun jälkeen piha-alueet ovat täynnä vappukrääsän jämiä, mutta nyt jostain kumman syystä löytyi vain muutama pallonkuori, serpentiinejäkin vain muutama rihma.  Sen sijaan ikävää oli, miten paljon lasinsirpaleita oli luontoon jätetty;  nurmikoilla juoksentelevat lapset ja koirat paljaine tassuineen saavat taas monta haavaa, sillä läheskään kaikkea ei saatu siivotuksi – ja lisää tulee kesän mittaan pussikaljaporukoitten jäljiltä.

Sekin harmittaa, että talkoisiin ei koskaan tule ne, jotka roskaavat. Siinä sain primitiivireaktioni kanssa oikein pinnistellä, ettei harava ihan pikkuisen vahingossa alkanut viuhua, kun juuri haravoimaani kohtaan joku urpo tulee heittämään tupakkiaskinsa. Enpäs provosoitunut kun provosoitiin…

Mukavaa oli talkoitten lomassa nauttia tuoreesta kahvista ja rapeakuorisista munkkirinkilöistä, joita naapurin Sinikka oli aamuvarhaisella leiponut.

Munkkikahvitellessa sai tutustua uusiin asukkaisiin ja suunnitella kesätapahtumaa kirpputoreineen. Yleensä talkooväki on ollut varttuneempaa väkeä, mutta nyt ilahduttavan moni nuori asukas tuli mukaan!

Paula lähetti aiheesta: koti ja lähialueet, lauantai toukokuu 5, 2012, klo 19:00
Avainsanat: , ,

SIVUN ALKUUN