perjantai huhtikuu 11, 2014

KAMERA JA KVARTSIHIEKKA

Gumbostrand Konst & Form -taidekeskuksessa Sipoossa avattiin 11.4.2014 näyttely  ”Kamera ja kvartsihiekka”, jossa on laajasti esillä Caj Bremerin valokuvia ja Nuutajärven taiteilijoiden – Alma Jantunen, Anu Penttinen, Lea Swantz, Marika Kinnunen, Sara Hulkkonen, Heikki Viinikainen, Johannes Rantasalo ja Markku Salo  – lasiveistoksia. Näyttely jatkuu 8.6.2014 saakka.

 

 

IMG_0313

Caj Bremer, ihana hauska välitön hassutteleva taiteilija, joka osaa ottaa yleisönsä sekä esiintymisellään että valokuvillaan.

IMG_0524

 

20140410_193524

 

IMG_0341

 

IMG_0466

 

IMG_0256

 

 

 

IMG_0267

 

IMG_0264

Lisää kuvia avajaisista täällä.

Avajaisissa mukanani oli vain viime viikolla hankkimani pokkari, jolla kuvaaminen vielä ontuu, kun ei asetusten muuttaminen vielä tule ihan takaraivosta. Isokokoinen lasinen rypäleterttu oli mielenkiintoinen tutkittava, mutta enpä saanut kamerasta irti tarpeeksi. Olisi pitänyt ottaa samasta kohden kahdella eri tarkennuksella, toinen ihmisiin ja toinen rypäleeseen, jossa ihmisten kuvat heijastuivat nurinpäin, ja yhdistää Photoshopissa.

 

Paula lähetti aiheesta: näyttely, perjantai huhtikuu 11, 2014, klo 22:52
Avainsanat: , , ,

SIVUN ALKUUN

torstai helmikuu 6, 2014

NÄYTTELYKUVA

Viime kesänä illansuussa Suomenlinnasta kuvausretkeltä palatessani Kauppatorilla matalalta paistava aurinko heijasti hauskasti varjoja oranssinpunaisten myyntikojujen seiniin. Minua viehätti puolittain näkyvissä istuvan naisen polvisukat ja varjona näkyvän lätsäpäisen miehen siluetti. Varjosta voisi kuvitella miehen vanhaksi, mutta oikeasti hän oli nuori poika; hattu lienee isoisänsä nuoruudenajan lättähattu.

Annoin Jaffa-mainoksen vuoksi kuvalle nimeksi ”Jaffaa ilta-auringossa”. Kuva hyväksyttiin Suomen Kameraseurojen liiton vuoden 2013 teemanäyttelyyn Ihminen. Kamera-lehden vuoden 2013 Suurkilpailun harrastajasarjassa sain kuvalla kolmannen palkinnon.

Kameraseuran vuosikilpailussa 2014 voitin kuvalla tilannekuvasarjan. Kilpailun tuomareina toimivat valokuvaajat Laura Nissinen ja Sami Perttilä sekä graafinen suunnittelija Ronja Korhonen. Sarjavoittajat ja kunniamaininnan saaneet saivat palkinnoksi esille voittajakuvansa ja sen lisäksi kokoelman muita valokuviaan Kameraseuran Vuosikilpailun parhaat -näyttelyssä. Näyttely on avoinna Kamera-galleriassa (Lastenkodinkuja 1)  7. – 28.2 2014 ti-pe klo 10 – 15.

paula-lehtimaki_jaffaa-ilta-auringossa

Vaikka mieluiten kuvaankin pelkistettyjä mustavalkokuvia, Kameraseuran näyttelyyn halusin etsiä tämän kuvan yhteyteen sopivia lämminsävyisiä kuvia. Valitsin kovalevyltä yhdeksän kuvan kokoelman, jossa toistui punaista, oranssia ja keltaista. Värien lisäksi sarjaa yhdistää Helsinki. Kamera-seuran mustat kehykset ja kehyspahvit hieman rauhoittivat mielestäni liiankin värikästä kokoelmaa.

vuosikilpailun-parhaat_nayttely-9166

Paula lähetti aiheesta: näyttely, valokuvaus, torstai helmikuu 6, 2014, klo 23:20
Avainsanat: , , ,

SIVUN ALKUUN

sunnuntai lokakuu 6, 2013

5TH FINLAND INTERNATIONAL DIGITAL CIRCUIT 2013

Suomen Kameraseurojen liitto (SKsL) järjesti tänä vuonna viidennen kansainvälisen FIAP-kiertonäyttelyn, 5th Finland International Digital Circuit 2013.  Valokuvia voi lähettää digitiedostona kolmessa sarjassa, värikuvat (Colour) , mustavalkokuvat (Monochrome)  ja valokuvajournalistiset kuvat (Photojournalism), kuhunkin sarjaan enintään neljä kuvaa.

Kuvat  arvosteltiin viidessä eri SKsL:n jäsenjärjestön ns.  Salonissa – Vantaa Salon,  Hyvinkää Salon,  Imagination Salon (Lempäälä),  Carelia Salon (Ruokolahti)  ja  Vision Salon (Ylöjärvi) -  joissa on kullakin kolme tuomaria.  Kilpailun tulokset tässä maittain, Suomi alkaa sivulta 52, omat tulokseni sivulla 64.

Osallistuin tässä nyt ensimmäisen kerran kansainväliseen valokuvanäyttelyyn.   Photojournalismi-sarjaan en lähettänyt, koska en ehtinyt perehtyä sen vaatimuksiin. Värikuvat- ja mustavalkokuvat  -sarjassa ja sain kolmella väridigikuvalla yhteensä neljä hyväksyntää, eli yksi kuva  kahdessa salonissa ja kaksi kuvaa yhdessä salonissa.

”Shadows” -kuvan otin Taiteiden yön Kamera-Baana -kuvaustapahtumassa, se hyväksyttiin sekä Vantaalla että Hyvinkäällä:

shadows

 

Viaporin Tuopin purjevenetapahtumassa kuvasin orkesteria, ja ”Musicin in the Fortress of Suomenlinna”  hyväksyttiin Ruokolahdella Carelian Salonissa:

musician-in-the-fortress-of-suomenlinna

 

Viime syksynä kuvasin aamuvarhaisella ohi kulkiessani musiikkitaloa, jonka ikkunoista heijastuu eduskuntatalo, kuva ”Law and Music” hyväksyttiin Hyvinkäällä:

law_and_music

 

En ole osannut vielä päättää, osallistunko jatkossa kansainvälisiin näyttelyihin. Luonnollisesti tuloksia olisi mukava jännittää, mutta ainakaan kovin moneen vuosittaiseen kilpailuun pieni eläkkeeni ei riitä.

Paula lähetti aiheesta: näyttely, sunnuntai lokakuu 6, 2013, klo 21:52
Avainsanat: , , ,

SIVUN ALKUUN

lauantai syyskuu 21, 2013

TEEMANÄYTTELY 2013 – IHMINEN

Suomen Kameraseurojen Liiton vuoden 2013 teemanäyttelyn järjestää Rauman Kameraseura ry, ja avajaisia vietetään Raumalla 26.10.2013.  Kilpailun teemana on ”Ihminen”.  Näyttelyyn hyväksyttiin vedossarjassa kolme valokuvaani.

Alkukesästä palaillessani Suomenlinnan kuvausretkeltä otin Kauppatorilla kuvan, kun huomasin ilta-auringon heittämän varjon punaoransin teltan seinässä. Jaffa-mainos antoi kuvalle nimen ”Jaffaa ilta-auringossa”:

IHMINEN_Paula-Lehtimaki_Jaffaa-ilta-auringossa

 

Juhannusta olin juhlimassa Herttoniemen Kivinokassa ystäväni Karin kanssa. Muutama pikkupoika hoiteli kokkoon rannalta keräämiään risuja, ja vaikka oli jo aika hämärää, sain mielestäni mukavasti kuvaan kuvaan kokkotulen loimun lisäksi ympäristöä. Samaan aikaa taivaalla mollotti superkuu, mutta en yleisöpaljoudessa päässyt kamerani kanssa sellaiseen kulmaan, että kuu olisi tullut sopivasti kokon kanssa samaan kuvaan. Kuvan nimi on ”JUhannusyö Kivinokassa”:

IHMINEN_Paula-Lehtimaki_Juhannusyo-Kivinokassa

Viime kesänä taloyhtiömme pihatapahtumassa kuvasin parrakasta miestä,   jonka valokuvauksellinen tumma hahmo piirtyi mukavasti vastavalossa. Koska minun takanani oleva valkoinen seinä heijasti matalalla olevan ilta-auringon valoa kuvattavan kasvoille, vastavalokuva onnistui ilman että tarvitsi kuvankäsittelyllä avata varjoja.
Kuvan nimeksi annoin ”Mr. Parta”
IHMINEN_Paula-Lehtimaki_Mr.-Parta
Paula lähetti aiheesta: näyttely, lauantai syyskuu 21, 2013, klo 23:15
Avainsanat: , , , , , , ,

SIVUN ALKUUN

tiistai maaliskuu 19, 2013

SKSL:n VUOSINÄYTTELY

Laajasalon valokuvaajat suoriutui hyvin Suomen kameraseurojen liiton (SKsL) vuosinäyttelyssä. Meiltä viisi kuvaajaa sai yhteensä kaksitoista hyväksyntää, joista kymmenen oli yksittäisteosta joko vedoksina tai digitiedostoina. Sami Heiniö sai kahdella kuvasarjalla Vuoden nuori kuvaaja -arvonimen.

Kuvat teetin Fotoyks.fi:ssä, jonka laadun olin jo joulukuvissa todennut edulliseksi ja hyväksi ja toimituksen nopeaksi. Ja kiirehän taas tuli kuvien lähettämisessä.. kuinkas muuten. Menin pääpostiin viemään kuvalähetystäni puoli tuntia ennen sulkemisaikaa, koska viimeisen lähetyspäivän postileima riittää. Mutta hupsista, pääposti olikin huhtikuussa alkanut sulkea jo tuntia aiemmin. Onneksi seinällä oli ilmoitus, että Verkkokaupan kioski toimii postitoimistona vuorokauden ympäri. Ei muuta kuin ysin ratikkaan ja Verkkikseen: ehdin ajoissa.

Vuosinäyttelyn isäntänä toimii Kameraseura Mielikuva ry ja avajaiset ovat lauantaina 6.4.2013 klo 15.00 Kauppakeskus Elossa, Elotie 1, Ylöjärvi.

Mustavalkoinen kuva on otettu 21.10.12 Linnanmäen ilotulituksen jälkeen (josta myöhästyin), kun kävelin Töölönlahdelta keskustaan. Musiikkitalosta palaavat ihmiset muodostivat sateenvarjoineen hyvän ryhmän ja Sanomatalon valot heijastuivat nätisti märkään katukiveykseen.

Valokuvaseurani Suomenlinnan retkellä syksyllä 2012 otin käsivaralta kuvia merelle päin. Taivaalle Harmajan majakan ylle kerääntyneet pilvet olivat ilmeikkäitä, ja koska käsivaralla pitkällä 70-200-objektiivilla oli pakko käyttää hyvin lyhyttä valotusaikaa ja melko pientä aukkoa, herkkyyttä oli pakko nostaa, jolloin kuvaan tuli paljon kohinaa. Kuvankäsittelyssä lisäsin vielä kohinaa, koska se mielestäni sopi siniseen hetkeen. Kuvan oikeassa reunassa on liikaa tummennusta, mutta muistaakseni vedoksessa se ei ole näin voimakasta.

Tämä kuva on ollut myös Vuoden luontokuva 2012 semifinalistina, mutta eri rajauksella. Itse asiassa oli tarkoitus jo siihen lähettää tämä pystyversio, mutta epähuomiossa lähetin vaakakuvan, eikä se ole mielestäni yhtä hyvä kuin tämä kuva. Pystykuva antaa nyt enemmän tilaa ”kävelijöitten” suuntaan ja märkä vesinoro mahtuu kuvaan. Kuvan otin Laajasalon kirkon vieressä kulkevalla jalkakäytävällä syksyn viimeisten lehtien aikana.

Paula lähetti aiheesta: näyttely, valokuvaus, tiistai maaliskuu 19, 2013, klo 12:13
Avainsanat: , , , , ,

SIVUN ALKUUN

lauantai lokakuu 6, 2012

HYVINKÄÄ JA SKSL

Laajasalon Valokuvaajien ryhmä vieraili Hyvinkäällä Suomen kameraseurojen liiton teemanäyttelyn avajaisissa lauantaina 7.10.2012.  Järjestäjänä oli Hyvinkään kameraseura, joka täytti kuusikymmentä vuotta.  Näyttelyn teema on ”Työ”,  ja valokuvaseurastamme kolmen jäsenen vedoksia oli hyväksytty näyttelyyn yhteensä kuusi. Omia kuviani ei hyväksytty mukaan, no seuraavaan näyttelyyn yritän sitten parantaa.

Hyvinkään kaupungintalo vanhassa villatehtaassa oli miellyttävän  avara ja valoisa paikka, jossa vedokset saivat ilmaa ympärilleen.  Hieno idea oli näyttää digikuvien pystykuvat pystynäytöllä. Ainoa pettymys oli se, että kaikki näyttelyyn hyväksytyt työt eivät olleet näyttelyluettelossa.

Saavuimme Hyvinkäälle hyvissä ajoin ja tutustuimme Suomen rautatiemuseoon, jossa lapsuudesta tutut veturijättiläiset toivat nostalgisia muistoja.

”Joo tuosta mä kesällä menin Iniöön!”

TEEMANÄYTTELYN AVAJAISET

SKsL:n teemanäyttely ”Työ” avattiin Hyvinkään kaupungintalolla klo 16. Hyvinkään kameraseura juhli samalla toimintansa 60-vuotista taivalta, mikä on kunnioiotettava saavutus. Avajaisvieraita lienee ollut yhtä paljon kuin aiemminkin, mutta isossa tilassa määrä näytti pienemmältä. Vedoksia oli esillä aulassa ja toisessa kerroksessa, digikuvia saattoi katsella molemmissa kerroksissa kahdella näytöllä.

Oman ilmeensa korkeaan aulaan toi Kaarina Kaikkosen tilataideteos ”Kohti uutta huomista”, jossa on lastenvaatteita ripustettu katosta.

HYVINKÄÄN KIRKKO

Avajasista Rantasipiin ajaessamme huomasimme Hyvinkään kirkon, johon halusimme tutustua lähemmin. Professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelema kirkko on tyyliltään moderni, ja siinä toistuu kolmioaihe. Valokuvauksen sommittelukurssin ensi viikon aiheena on kolmio, mitä sopivin kuvauskohde siis. Kirkko oli vaikea kuvattava, sillä laajakulmalla ottamissani kuvissa vinojen seinien perspektiivi asetti haastetta.

JUHLAILLALLINEN

Suomen kameraseurojen liiton teemanäyttelyn illallinen ja samalla Hyvinkään kameraseuran 60-vuotisjuhlaillallinen nautittiin Hotelli Rantasipissä. Ravintolasali oli viihtyisä, ja sen erikoinen tuhansista puupalkeista rakennettu varjostinrykelmä toi saliin hämyisen lämpimän tunnelman. Noutopöydän antimet olivat maukkaita, vieläkin vesi herahtaa kielelle.

Tässä vaiheessa ei vielä ole nautittu peeveetä (tarjoilijan termein), mutta silti jo lasit näkyvät sumeana…

Paula lähetti aiheesta: näyttely, rakennus ja rakentaminen, valokuvaus, lauantai lokakuu 6, 2012, klo 23:19
Avainsanat: , , , , , , , , ,

SIVUN ALKUUN

perjantai syyskuu 14, 2012

HABITARE 2012

Habitaressa tuli kerrankin oltua tarpeeksi kauan, eli puoli kahdesta kuuteen. Pitempäänkin olisin viihtynyt, mutta piti rientää studiokuvauskurssin luennolle.

Tänä vuonna en juurikaan löytänyt messuilta mitään kovin uutta ja sykähdyttävää muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Saattaisipa kaupungilla herättää huomiota huikkaamalla neonväriseen kännykkäluuriin ”Ooks pahassa paikassa?”..

Nämä vaatetelineet eivät paljoa tilaa vie -  ja tyhjänä ne voivat toimittaa viherkasvin virkaa..

Iloisen raikkaat värit ovat palanneet huonekaluihin.

Ruotsalaista muotoilua edustivat tunnelmavalaisimet, jotka loivat graafisia varjoja seinälle.

Antiikkiosastolla oli viihtyisiä sisutuksia.

Habitaren parasta antia oli  osasto, joka esitteli suomalaista taideteollisuutta ja sisustusta eri vuosikymmeniltä. Joka vuosikymmeneltä oli sisustettu olohuone ajan tyyliin ja esillä oli myös lukuisasti ajan esinemuotoilua. Monesta esineestä oli tullut kestosuosikki, jonka kohdalla vain hämmästeli ”onko tuostakin jo niin pitkä aika”…

Yläkerta oli kokonaan omistettu taiteelle. Galleriat esittelivät taiteilijoittensa töitä, mukana oli ulkomaisiakin gallerioita. Jokunen taiteilija pystyi ihailtavasti keskittymään luomistyöhön messuhälinän keskellä.

Paula lähetti aiheesta: näyttely, tapahtuma, perjantai syyskuu 14, 2012, klo 22:08
Avainsanat: , , , , , ,

SIVUN ALKUUN

torstai toukokuu 17, 2012

VUODEN LUONTOKUVA 2012 SEMIFINAALI

Vuoden luontokuva 2012 -valokuvauskilpailun semifinalistit julkistettiin tänään eli huomattavasti aikaisemmin kuin edellisvuosina.  Kilpailuun lähetettiin yli 10700 kuvaa, joista neljä esituomaria valitsi semifinaaliin 944 kuvaa eli 6% osallistuneista.  Semifinaaliin pääsi,  jos yksikin tuomari antoi puoltoäänen.

Kilpailun parhaimmisto, semifinaalista finaaliin valitut nelisenkymmentä kunniamaininnan saanutta teosta, on vedoksina näytteillä Vuoden luontokuva -festivaaleilla 20. lokakuuta Finlandia-talolla. Kaikki semifinaalikuvat julkaistaneen edellisvuosien tapaan DVD-levynä.

Lähetin kuvia muutamaan sarjaan, mutta vain yksi selviytyi semifinaaliin.  Sarja on Luonto ja ihminen ja kuvan nimi on ”Isi, älä liukastu syksyyn!”

Sain idean kuvaan jo  toissavuonna tullessani myöhään syksyllä sateen jälkeen kotiin kirjastosta. Yliskylä-talon edessa kulkevalla jalkakäytävällä oli isoja vesilammikoita, joihin tuuli oli ripotellut syksyn lehtiä.  Laskeva aurinko pilkotti pilven raosta ja sai lehdet hehkumaan ja kastepisarat kimaltamaan. Paras kohta oli siinä, missä jalankulkutien merkkinä oli asvalttiin maalattu käsikättä asteleva aikuinen ja lapsi. Harmittelin kovasti, että kamera ei ollut mukana. Sitten alkoikin useamman viikon sateeton jakso, ja sinä syksynä kuva jäi ottamatta.

Viime syksynä muistin aiheen niin myöhään, että ilta-aurinko, sade ja syysvärejä hehkuvat lehdet eivät kohdanneet edellisvuoden kaltaisesti  kuin vasta siinä vaiheessa, kun lehdet olivat lähes lakastuneet.  Edellisvuoden jalankulkumerkin valkoisuus oli kulunut melkoisesti. Etsin tuoreemman merkin lähellä kulkevalta jalkakäytävältä, mutta sen suunta ilta-aurinkoon ei ollut sivusuuntainen. No kuva oli otettava niin kauan kuin katu oli märkä. Hieman sain potkiskella liikoja lehtiä pois, jotta kävelytiemerkki näkyi tarpeeksi. Kuvausvaiheessa taisin herättää huomiota, ”mitä se märkää katua kuvaa”..  Erään paikalle osuneen koulupojan kanssa meillä oli mukava juttutuokio, kun kertoilin, mitä kuvaan. Poika valokuvasi kuulemma itsekin.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun lähdin tarkoituksella valokuvaamaan Vuoden luontokuva -kilpailua varten. Lopputulos ei ole lainkaan sitä, mitä sieluni silmillä hain. Aiheessa sinänsä on ainesta enempään, mutta toteutus ontuu: vaakamallinen kuva kaipaa lisää väljyyttä ylhäälle ja oikealle.  Minulla on aiheesta muutamia pystykuvia – alunperin suunnitelmana oli pystykuva, jolloin automaattisesti olisi jäänyt tilaa kävelijöitten kulkusuuntaan -  mutta jostain kumman syystä valitsin tämän staattisen keskeissommitelman (tyhmä minä!). Tällä kuvalla sain kahden esituomarin äänen, ehkäpä hallitummalla sommittelulla olisin saanut lisää ääniä.

Mitä tästä opin? Kuvia ei pidä hosumalla räiskiä vaan zeniläisittäin mielikuvissa kuvata ja tuumiskella ja makustella ennen ensimmäistäkään laukaisimen painamista!

Paula lähetti aiheesta: näyttely, valokuvaus, torstai toukokuu 17, 2012, klo 21:27
Avainsanat: , ,

SIVUN ALKUUN

lauantai maaliskuu 31, 2012

SKSL:N VUOSINÄYTTELY 2012

Suomen Kameraseurojen Liitto SKsL ry:n vuosinäyttely 2012 järjestettiin Kouvolassa. Isäntänä oli Kouvolan Kameraseura ry, joka samalla vietti 60-vuotispäiviään.  Avajaisia vietettiin Kuusankoskitalon näyttelytilassa 31.3.2012. Laajasalon Valokuvaajista avajaisissa vieraili nelihenkinen ryhmä.

Gallerian yläosan pitkällä seinällä on Laajasalon Valokuvaajien Juhani Visavuoren vedos ”Tytöt”, ylemmässä kuvassa  kolmas vasemmalta, alla yksittäiskuvana.

Oma näyttelyhyväksyntäni on mustavalkoinen kuvasarja ”Virtaviivaista vauhtia 1-6″.  Sarja koostuu kuudesta vedoksesta, joissa on joko eläin- tai ihmishahmoinen auton nokkamerkki. Kuvat olen ottanut Helsingin Kauppatorilla, jonne kesäaikaan joka kuukauden ensimmäisenä perjantaina kokoontuu vanhoja harrasteautoja. Pari kuvaa on otettu Helsinki-päivänä Halkolaiturin tapahtumassa. Objektiivina on kaikissa  70-200/4, jonka telepää antaa kohteelle pehmeän taustan.

Paula lähetti aiheesta: näyttely, valokuvaus, lauantai maaliskuu 31, 2012, klo 23:32
Avainsanat: , , , ,

SIVUN ALKUUN

keskiviikko maaliskuu 7, 2012

ORNAMON TEOSMYYNTINÄYTTELY

Teollisuustaiteen Liitto ORNAMO ry on muotoilijoiden valtakunnallinen aatteellinen ja ammatillinen keskusjärjestö, joka vuonna 2011 täytti sata vuotta.  Kaapelitehtaan Puristamossa on 9.3.–18.3.2012 teosmyyntinäyttelyssä  taideteollista taidetta ja uniikkiesineitä.

Glorian Koti -lehti järjesti ennen virallisia avajaisia lukijoilleen tilaisuuden, jossa kuohuviinin kera sai tutustua teoksiin.  Aiheiltaan, materiaaleiltaan, hinnoittelultaankin näyttely oli monipuolinen läpileikkaus suomalaista osaamista.

Olin ennen tilaisuutta katsonut Valokuvataiteen museossa Timo Kelarannan valokuvanäyttelyn  ja sen lisäksi K-G Roosin ja  Octavian Bâlean näyttelyt. Kovin otollista ei ole muutamassa tunnissa ahmia noin suurta määrää visuaalista ravintoa: valokuvat vielä risteilivät silmissäni ja sulattivat viestejään.

Paula lähetti aiheesta: näyttely, keskiviikko maaliskuu 7, 2012, klo 21:26
Avainsanat: , , , , ,

SIVUN ALKUUN