lauantai maaliskuu 15, 2008

SOHVAN RAKENTAMINEN

Pieni huushollini kaipaa sohvaa, joka on kapea mutta istumissyvyyttä enemmän kuin kaupan sohvissa ja myös käsinoja saa olla leveä.  Syvyyttä tarvitsen siksi, että istun mielelläni jalat käpertyneenä sohvalla, käsinojassa leveys toimii tietsikkaa käyttäessä hiiren alustana. Juu tiedän tiedän, ei ole parasta ergonomiaa kuvankäsittelyssä (sainpahan tämän jutun jotenkin ympätyksi valokuvausaiheeseen), mutta ittepähän särkyni kestän (ja työllistän ortopedeja)…

Koska edullista syvää sohvamallia ei ole kaupoista löytynyt, pitipähän alkaa rakentaa itse. Näin se on käynyt monen muun tuotteen kohdalla. Itse tekemällä saa sellaisen kuin – tulee :-)

Ensin tietenkin  hahmottelin sohvan paperilla, sitten suunnittelin AutoCadilla :-). Otin muistiin osien mitat millimetrin tarkkuudella ja tilasin osat valmiiksi sahattuna Hertsikan Starkin levyosaston mukavilta pojilta. Materiaali on vahvaa MDF-levyä. Lastulevy lienee edullisempaa, mutta MDF on mukavampaa työstää.  Kiinnityksessä käytin ruuveja ja Eri Keeperiä.

Muutamia kulmarautoja vahvistukseksi sinne tänne…

Päällystin sohvan Etolan vaahtomuovilevyllä. Liimana käytin Clas Ohlsonin spray-kontaktiliimaa. Iso virhe: en viitsinyt suojata tarpeeksi laajalta alueelta (= koko huone) lattiaa ja huonekaluja ja esineitä, joten liimasuihkuttelun  jälkeen kahvikuppikin pysyi hyvin sohvapöydällä – vai sanoisinko pöydässä..  Ja jalkapohjani olivat muutaman tovin liimassa ja pito kuin kärpäsellä.. heh.. olisin voinut vaikka kävellä katossa!

Vaahtomuovin päälle tuli parin sentin vahvuinen dacronvanu käsin ommellen. Vahvempaakin olisi saanut olla, mutta tuota löytyi omista jämävarastoista.

Seuraavaksi päällystin sohvan liukkaalla ohuella kankaalla, jonka ompelin käsin kiinni vanuun. Liukas kangas auttaa varsinaista sohvanpäällyskangasta liukumaan hyvin paikoilleen ryppyjä jättämättä. Hankittuna on Eurokankaasta vahvaa mustaa puuvillaa, joka odottaa vielä leikkaamista ja ompelua. Ensin pitää laskeskella, paljonko pitää ottaa kutistumisvaraa pesussa. Tai sitten kutistaa kangas jo ennen leikkuuta. Mietintämyssytellään sitä kysymystä vielä…

Istuinosiksi tulee kaksi taittopatjaa – kaksi kärpästä yhdellä iskulla: sohva ja vieraspatjat. Taittopatjat  näyttävät olevan melko kalliita. Niitten metsästys jatkuu..

Paula lähetti aiheesta: Ei kategoriaa, lauantai maaliskuu 15, 2008, klo 23:42
Avainsanat:

SIVUN ALKUUN